Månadens Ur

Ett utvalt föremål publiceras varje månad av moderatorn

 

Oktober  2021 – GÖKUR – ”MADE IN SWEDEN”

En omfattande masstillverkning av gökur äger fortfarande rum i Schwarzwaldområdet i Tyskland där gökuren har tillverkats sedan 1700-talet.

Det här exemplaret är ovanligt såtillvida att det är tillverkat i Sverige omkr. 1949 av

AB WESTERSTRAND & SÖNER

Det mörklaserade fodralet samt ”göken” är tillverkat av trä. I princip har man nyttjat ett vanligt fjäderdrivet väggursverk och ersatt slaget med armar till de två bälgarna. Göken vickar bara lite men kommer inte ut som på ett ”äkta” gökur. Såvitt bekant förekommer endast denna modell med fjäderdrift. Tillverkningen av svenska gökur blev ingen framgång och bevarade exemplar är relativt sällsynta och väl värda att ta vara på!

AB Westerstrands grundades i Töreboda av urmakaren Yngve Westerstrand 1906.

Företaget beskrivs 1943 i bokbandet Sveriges Privata Företagare (se bildspel!).

Foto Peter Borgelin
 
Övriga illustrationer:
AB Westerstrand & Söner, exportkatalog 1949
Sverige Privata Företagare 1943
 

September 2021 – ”Mysterieuse” Armand Schwob & Frére

Ett så kallat Mysterieuse-ur. Patent 1888-1889 av Armand Schwob & Frère, La Chaux-de-Fonds, Schweiz. (Privat ägo)

Urmakare har försökt att överraska med uppseendeväckande ur i alla tider. En mekanisk tilläggsfunktion i form av en automat kombinerad med ett ur har förekommit i såväl stora som små ur. En sådan tilläggsfunktion väckte beundran men var begriplig för de initierade. Med de s.k. mysterieuse-uren var syftet annorlunda. Tanken var att betraktaren inte skulle begripa hur uret var konstruerat..

Guldboetten på fickuret har glas på båda sidor. Urtavlan är genomskinlig visarna tycks sväva fritt!

För åskådaren är detta oförklarligt. Hur kan visarna på fickuret sväva fritt. Var är alla kugghjul och urverket?

Bakom den guillocherade fronten döljs ett litet urverk med cylindergång. Tiden visas  via en glasskiva med en kuggkrans som är dold för åskådaren. Tryckstiftet kl. 1 är för att öppna fronten på uret och rätt tid ställs in genom att vrida glasskivan för hand. Fickuret är sannolikt tillverkat omkring 1890-1900. Urstället av trä, metall och spegelglas är tillverkat omkr. 1930 och har ingen anknytning till fickuret.

 

Foto Jenny Eliasson. Patentritningen från år 1889 är hämtad från nätet.

Augusti 2021 – Gustav Becker ”Kriegswecker Brummer” 1914

Väckarur i form av en projektil (privat ägo)

 

Uret har digital visning av timmar och minuter och är tillverkat i Tyskland under första världskriget av firma Gustav Becker. Modellen kallades för ”Brummer”. Uppdragning och visarställning av tid samt alarm (väckning) sker från undersidan av uret. Den höga väckningssignalen ljuder från toppen av projektilen. Uret lanserades i samband med första världskriget.
 
Foto Huvudbild = Jenny Eliasson. Foto nr 2 katalog Gustav Becker 1914, bild hämtad från NAWCC forum.
 

 

Juli 2021 – VIKING CHRONOMETER

Sveriges Urmakare Aktiebolag – SUAB grundades 1906. Företaget saluförde importerade fickur, väckarur samt armbandsur under varumärket VIKING. På 1940-talet lanserades ett herrarmbandsur med urtavlor märkta ”CHRONOMETER *VIKING* – SPORT VATTENTÄT INCABLOC. Uren är tillverkade av firma CORTEBERT i Schweiz som är en välkänd urtillverkare i Schweiz, grundat av Abraham-Louis Juillard 1790. De förgyllda urverken (Kal. 677) är vackert dekorerade och av god kvalitet med skruvad motsten för gånghjulet och Breguetspiral. Samtliga kända exemplar är med stålboetter som på insidan är märkta:”Pansar-Boett ROSTFRITT SANDVIKEN-STÅL *VIKING* Imp.” Uren har inte tillverkats i någon större omfattning och urverken i detta utförande tycks endast förekomma i Viking-uren. Samtliga föremål i privat ägo.

Foto Huvudbild = Jenny Eliasson. Galleri Foto nr 1,3,4 = Peter Borgelin, foto nr 2 = Jenny Eliasson.